Kuchnia i bufet

Bufet

Zapraszamy wszystkich chętnych do odwiedzenia naszego szpitalnego bufetu, który mieści się na poziomie -1 obok Pracowni Diagnostyki Obrazowej (klatka schodowa obok kiosku w głębi korytarza administracyjnego). Bufet jest dostępny zarówno dla  pacjentek i osób odwiedzających jak i wszystkich gości szpitala.  Do końca września 2018 r. bufet jest czynny od godz. 12 do 16.
Wnętrze bufetu zostało całkowicie zmodernizowane i uzyskało przyjemny, nowoczesny wygląd.

Kanapka

Kanapka

Na obiad zazwyczaj jest zupa dnia – np. pomidorowa, brokułowa, dyniowa, barszcz czerwony, zacierkowa, czy np. ogrkowa. Na drugie do wyboru kilka dań z mięsa,  np. kotlety de volaille, schab pieczony, wątróbka, indyk, kapusta faszerowana, placek po zbójnicku. Każdego dnia jest ryba lub, dla osób na diecie bezmięsnej ,naleśniki z serem i polewą truskawkową lub  knedle ze śliwką… Różnorodne są też dodatki do dań głównych – do kupienia są zarówno warzywa duszone, np. marchewka, buraczki czy bukiet jarzyn, albo surówki – prawdziwy raj dla miłośników zdrowej żywności.
Należy jednak przyznać, że trudno jest tu zachować dietę, bo na deser bufet oferuje bezkonkurencyjne wypieki własnej roboty – serniki, makowce, drożdżowe i orzechowe ciasta, szarlotkę.

Bufet

Bufet

Nasza kuchnia

Szpital nie korzysta z usług firm kateringowych. Wszystkie posiłki są przygotowywane na miejscu w szpitalnej kuchni. Pomieszczenie kuchni przeszło kilka lat temu gruntowny remont, zakupiono nowoczesne i funkcjonalne urządzenia. Zmienił się też system dystrybucji posiłków.

Diety

Jeżeli pacjentka stosuje specjalną dietę ze względów zdrowotnych lub przekonań, zazwyczaj jest proszona o podanie takiej informacji przy przyjęciu do oddziału. Po konsultacji z lekarzem i dietetykiem nasza kuchnia uwzględnia życzenia pacjentek, zwłaszcza jeżeli ma to wpływ na ich zdrowie. Jeżeli pacjentka nie zgłosi zastrzeżeń, podczas pobytu w szpitalu będzie  otrzymywała posiłki zgodnie z dietą zaleconą przez lekarza prowadzącego, która będzie zależała od schorzenia pacjentki.

Pory wydawania posiłków:

W przypadku 4 posiłków w diecie:

Śniadanie: 8:00 – 8:30

Obiad: 12:00 – 12:30

Kolacja: 16:00 – 16:30

Posiłek nocny: 20:00 – 20:30

 

W przypadku 6 posiłków w diecie:

Śniadanie: 8:00 – 8:30

II Śniadanie: 0k. 10:00

Obiad: 12:00 – 12:30

Podwieczorek: ok. 15:00

Kolacja: 16:00 – 16:30

Posiłek nocny: 20:00 – 20:30