Czy wiesz, że to, co jesz i robisz, wpływa na uzyskiwane parametry krwi?

 

Niezastosowanie się do zasad standardowego przygotowania do badania może prowadzić do uzyskania fałszywych wyników, nieodzwierciedlających faktycznego stanu zdrowia. Badania wykonuje się w godzinach porannych ze względu na rytm dobowy. Wiele oznaczanych parametrów wykazuje zmienność w zależności od pory dnia np. kortyzol, którego stężenie najwyższe jest ok. godz. 8 rano, a najniższe ok. godz. 24.

Dlaczego udajemy się na pobranie krwi na czczo? Spożycie posiłku przed badaniem wpływa na oznaczane parametry. Ma to związek z dostarczeniem do organizmu mierzonych substancji wraz z pokarmem oraz z ich późniejszym metabolizmem, składniki diety mogą interferować w metodach laboratoryjnych.

 

 
Posiłek przed badaniem
Spożycie posiłku przed badaniem

przed badaniem wpływa na oznaczane parametry – ma to związek z dostarczeniem do organizmu mierzonych substancji wraz z pokarmem oraz z ich późniejszym metabolizmem; składniki diety mogą interferować w metodach laboratoryjnych.

Głodzenie
Głodzenie

również ma swoje odzwierciedlenie w wynikach badań prowadząc do rozwoju kwasicy metabolicznej.

Filiżanka kawy przed badaniem
Wypicie filiżanki kawy przed badaniem.
Papieros przed badaniem
Wypalenie papierosa przed badaniem.
Palacz nałogowy
Osoby nałogowo palące papierosy.
Zatrucie alkoholem
Zatrucie alkoholem 2-3 dni przed badaniem.
Przewlekły alkohol
Osoby przewlekle nadużywające alkohol.
Wysiłek fizyczny
Wysiłek fizyczny

bezpośrednio przed pobraniem krwi może mieć wpływ na wynik w związku ze wzrostem ciśnienia hydrostatycznego, zwiększonym zużyciem substancji energetycznych, uwolnieniem do surowicy enzymów pochodzenia mięśniowego, ogólnoustrojową reakcją na wysiłek fizyczny.Pozycja ciała w istotny sposób wpływa na zawartość we krwi pewnych składników. Jest to spowodowane przez szereg różnych mechanizmów. Po kilkudziesięciu minutach przebywania w pozycji stojącej następuje zgęszczenie krwi o około 10%. Pionizacja ciała (zmiana pozycji leżącej na stojącą) może powodować wzrost stężenia białka, cholesterolu, wapnia, magnezu, hematokrytu, liczby krwinek czerwonych i białych.
Duży wysiłek fizyczny, gorąca kąpiel, stres, gorączka i długotrwała pozycja stojąca mogą być przyczyną podwyższonego stężenia kwasu moczowego. Aktywują się procesy krzepnięcia, czy wzrasta przepuszczalność błony filtracyjnej kłębuszków nerkowych.

Stres
Stres psychiczny.

 

Z powodu stresu w badaniu ogólnym moczu mogą pojawić się erytrocyty, leukocyty, białko (tzw. białkomocz czynnościowy). Rosną albuminy, kortyzol, insulina, renina, cholesterol, prolaktyna, aldosteron, fibrynogen, glukoza, TSH, angiotenyna.

Preparaty ziołowe i suplementy diety. Stosowanie preparatów ziołowych/suplementów diety powinno być zawsze konsultowane z lekarzem; mechanizm działania ziół/suplementów diety jest różnorodny – mogą one w sposób bezpośredni wpływać na procesy metaboliczne organizmu, modyfikować działanie leków, a także wpływać na wyniki badań laboratoryjnych.

 

Dziurawiec zwyczajny↓INR
Żeńszeń↓INR
Białko soi↓INR
Imbir↑INR
Szałwia czerwonokorzeniowa↑INR
Dzięgiel chiński↑INR
Kolcowój zwyczajny↑INR
Rumianek pospolity↑INR
Mleczko pszczele↑INR
Kava Kava↑Bilirubina całkowita, ↑AST, ↑ALT
Aristolchia Fang Chi↑Kreatynina, ↑BUN
Glistnik jaskółcze ziele↑ALT, ↑AST, ↑GGT
Ożanka właściwa↑ALT, ↑AST, ↑GGT, ↑Bilirubina całkowita, ↑ALP
Mustica Deva↑Cholesterol całkowity
Raya-Syifa↑Kortyzol całkowity
Kelp↑T3, ↑T4, ↓TSH
Lukrecja↓Potas, ↑wolny kortyzol, ↓aldosteron, ↑INR
BiotynaNadmierne stężenie biotyny w próbce krwi może powodować interferencję w testach immunoenzymatycznych, ponieważ w wielu z nich biotyna jest składnikiem odczynników stosowanych w metodyce oznaczeń. Podwyższone stężenie biotyny we krwi w wyniku przyjmowania suplementów diety, może blokować wiązanie innych substancji, przez co ich pomiar nie będzie dokładny. Większość opublikowanych badań dotyczących interferencji  biotyny  dotyczy oznaczeń hormonów, takich jak parathormon (PTH)tyreotropina (TSH), fT4i fT3 oraz oznaczeń troponiny. Ponieważ, biotyna jest składnikiem  odczynników stosowanych w wielu  testach immunoenzymatycznych, naukowcy podejrzewają, że może być przyczyną interferencji nie tylko w tych wymienionych powyżej.
Zielona herbata↑Hematokryt, ↑Hemoglobina, ↑Potas
Dożylne wlewy EDTA↓Wapń

 

 Dieta i styl życia

 

Stres↑ACTH, ↑Kortyzol, ↑PRL, ↑GH
Dieta wysokobiałkowa↓SHBG, ↑wolny testosteron, ↑OB, ↑mocznik, ↑kreatynina, ↑kwas moczowy, ↑amoniak
Dieta niskobiałkowa↑SHBG, ↓wolny testosteron, ↓prealbuminy, ↓białko wiążące retinol, ↓kreatyniny
Dieta wegetariańska↑SHBG, ↓wolny testosteron,↓białko całkowite, ↓mocznik