Czy wiesz, że to, co jesz i robisz, wpływa na uzyskiwane parametry krwi?
Niezastosowanie się do zasad standardowego przygotowania do badania może prowadzić do uzyskania fałszywych wyników, nieodzwierciedlających faktycznego stanu zdrowia. Badania wykonuje się w godzinach porannych ze względu na rytm dobowy. Wiele oznaczanych parametrów wykazuje zmienność w zależności od pory dnia np. kortyzol, którego stężenie najwyższe jest ok. godz. 8 rano, a najniższe ok. godz. 24.
Dlaczego udajemy się na pobranie krwi na czczo? Spożycie posiłku przed badaniem wpływa na oznaczane parametry. Ma to związek z dostarczeniem do organizmu mierzonych substancji wraz z pokarmem oraz z ich późniejszym metabolizmem, składniki diety mogą interferować w metodach laboratoryjnych.

przed badaniem wpływa na oznaczane parametry – ma to związek z dostarczeniem do organizmu mierzonych substancji wraz z pokarmem oraz z ich późniejszym metabolizmem; składniki diety mogą interferować w metodach laboratoryjnych.

również ma swoje odzwierciedlenie w wynikach badań prowadząc do rozwoju kwasicy metabolicznej.






bezpośrednio przed pobraniem krwi może mieć wpływ na wynik w związku ze wzrostem ciśnienia hydrostatycznego, zwiększonym zużyciem substancji energetycznych, uwolnieniem do surowicy enzymów pochodzenia mięśniowego, ogólnoustrojową reakcją na wysiłek fizyczny.Pozycja ciała w istotny sposób wpływa na zawartość we krwi pewnych składników. Jest to spowodowane przez szereg różnych mechanizmów. Po kilkudziesięciu minutach przebywania w pozycji stojącej następuje zgęszczenie krwi o około 10%. Pionizacja ciała (zmiana pozycji leżącej na stojącą) może powodować wzrost stężenia białka, cholesterolu, wapnia, magnezu, hematokrytu, liczby krwinek czerwonych i białych.
Duży wysiłek fizyczny, gorąca kąpiel, stres, gorączka i długotrwała pozycja stojąca mogą być przyczyną podwyższonego stężenia kwasu moczowego. Aktywują się procesy krzepnięcia, czy wzrasta przepuszczalność błony filtracyjnej kłębuszków nerkowych.

Z powodu stresu w badaniu ogólnym moczu mogą pojawić się erytrocyty, leukocyty, białko (tzw. białkomocz czynnościowy). Rosną albuminy, kortyzol, insulina, renina, cholesterol, prolaktyna, aldosteron, fibrynogen, glukoza, TSH, angiotenyna.
Preparaty ziołowe i suplementy diety. Stosowanie preparatów ziołowych/suplementów diety powinno być zawsze konsultowane z lekarzem; mechanizm działania ziół/suplementów diety jest różnorodny – mogą one w sposób bezpośredni wpływać na procesy metaboliczne organizmu, modyfikować działanie leków, a także wpływać na wyniki badań laboratoryjnych.
Dziurawiec zwyczajny | ↓INR |
Żeńszeń | ↓INR |
Białko soi | ↓INR |
Imbir | ↑INR |
Szałwia czerwonokorzeniowa | ↑INR |
Dzięgiel chiński | ↑INR |
Kolcowój zwyczajny | ↑INR |
Rumianek pospolity | ↑INR |
Mleczko pszczele | ↑INR |
Kava Kava | ↑Bilirubina całkowita, ↑AST, ↑ALT |
Aristolchia Fang Chi | ↑Kreatynina, ↑BUN |
Glistnik jaskółcze ziele | ↑ALT, ↑AST, ↑GGT |
Ożanka właściwa | ↑ALT, ↑AST, ↑GGT, ↑Bilirubina całkowita, ↑ALP |
Mustica Deva | ↑Cholesterol całkowity |
Raya-Syifa | ↑Kortyzol całkowity |
Kelp | ↑T3, ↑T4, ↓TSH |
Lukrecja | ↓Potas, ↑wolny kortyzol, ↓aldosteron, ↑INR |
Biotyna | Nadmierne stężenie biotyny w próbce krwi może powodować interferencję w testach immunoenzymatycznych, ponieważ w wielu z nich biotyna jest składnikiem odczynników stosowanych w metodyce oznaczeń. Podwyższone stężenie biotyny we krwi w wyniku przyjmowania suplementów diety, może blokować wiązanie innych substancji, przez co ich pomiar nie będzie dokładny. Większość opublikowanych badań dotyczących interferencji biotyny dotyczy oznaczeń hormonów, takich jak parathormon (PTH), tyreotropina (TSH), fT4i fT3 oraz oznaczeń troponiny. Ponieważ, biotyna jest składnikiem odczynników stosowanych w wielu testach immunoenzymatycznych, naukowcy podejrzewają, że może być przyczyną interferencji nie tylko w tych wymienionych powyżej. |
Zielona herbata | ↑Hematokryt, ↑Hemoglobina, ↑Potas |
Dożylne wlewy EDTA | ↓Wapń |
Dieta i styl życia
Stres | ↑ACTH, ↑Kortyzol, ↑PRL, ↑GH |
Dieta wysokobiałkowa | ↓SHBG, ↑wolny testosteron, ↑OB, ↑mocznik, ↑kreatynina, ↑kwas moczowy, ↑amoniak |
Dieta niskobiałkowa | ↑SHBG, ↓wolny testosteron, ↓prealbuminy, ↓białko wiążące retinol, ↓kreatyniny |
Dieta wegetariańska | ↑SHBG, ↓wolny testosteron,↓białko całkowite, ↓mocznik |